Arkitekter:
Hans Grønneberg (1873-1939)

Arkitekten Hans Grønneberg var i virksomhet i Kristiania fra midten av 1890-tallet, der han sto bak utformingen av en rekke leiegårder som stilmessig befinner seg i grenseområdet mellom historisme og jugendstil. Leiegårdene er vesentlig bygget i perioden 1895-1905, og blant disse fremstår Fougstads gate 25 på Ila (1903) som den mest spennende. Husets hovedmotiv er det stiliserte rokokkoelementet som omkranser det runde vinduet øverst i trappegangen. Fasaden er komponert utfra en nybarokk struktur, med ornamenter som løses opp i myke jugendformer. Fasadene markeres av pilastre.

I nærheten finnes også Waldemar Thranes gate 40. Denne ble bygget etter Grønnebergs tegninger i 1902, og har en mer tradisjonell utforming. Her finnes fint modellerte jugendmotiver som repeteres i lengderetningen, der både menneske- og dyreskikkelser opptrer sammen med stiliserte plantemotiver.

Like etter århundreskiftet assisterte Hans Grønneberg i korte perioder arkitektene Julius Foseid og Carl Aaman. Han forlot Kristiania i 1905, og etablerte seg samme år i Helsingborg, der han allerede to år tiligere tegnet en stor dragestilsvilla. Grønneberg bodde siden i København og Nykøbing, Falster, men utførte samtidig arbeider i Helsingborg.

Grønneberg tok opp igjen sin virksomhet i Kristiania i 1914. Han assisterte en kort tid de samarbeidende arkitektene Arnstein Arneberg og Ole Sverre. Grønneberg holdt seg stort sett til utforming av villabygninger i sin annen periode i hovedstaden.

Anvendt litteratur:
Arkitektur i Oslo - Kunnskapsforlaget, 2000

Andre kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Adam KatzeffNorske arkitekter

Jugendstil i Oslo

Utvalgte arbeider 
Fougstads gate 25

Waldemar Thranes gate 40

Schultz' gate 16

Hagegaten 46

Øvrefoss 4Geir Tandberg Steigan

 

© 2001 arc!