Arkitektur og historie i Oslo:
Eilert Sundts gate 13

Denne hjørnegården til Briskebyveien ble byggemeldt i 1894 for Gunder Christensen Krydsby fra Asker ved arkitekt Olaf Boye. Gårdeieren var gårdbruker på Krydsbye i Asker.

Eilert Sundts gate 13 er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne. Hovedfasaden vender mot Eilert Sundts gate, og har en regelmessig, symmetrisk komposisjon med tette vindusdakser. Flankene og hjørnet er markert med kvaderpuss, mens fasadene ellers er glattpusset. Mot Briskebyveien er fasaden regelmessig, men asymmetrisk komponert, med hjørnepartiet som hovedakse. I første etasje er store forretningsvinduer adskilt av kvaderpussede vertikale bånd. Her har selve hjørnet vært underlagt flere fasadeforandringer. I annen etasje har vinduene balusterbrystningsfelter, og vinduene har, som i tredje etasje, konsollbårne overdekninger. I fjerde etasje er vinduene enkelt artikulert. Stiluttrykket er nyrenessanse.

I årenes løp har det vært innredet for mange typer virksomheter på gateplan og i bakgården, for eksempel melkebutikk (1911), pølsemakeri (1932) og bank (1934). Taket er dessuten endret, og det satt inn vinduer i loftsetasjen.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården 45 beboere fordelt på 12 leiligheter. Her bodde byggherrens sønn, stillasbygger og bestyrer Peder Gundersen Krydsbye med familie. Bland de øvrige beboerne var kjolesømforretningsinnehaverske Inger Louise Næss, skredder Martin Olsen, reisende i manufakturbransjen Olaf Sidselrud og skiltmaler Henrik Anton Alme. Sistnevnte var den første nordmann som offisielt var medlem av Teosofisk Selskap.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)
http://www.theosophy.ph/encyclo/index.php?title=Norway,_Theosophy_in



Arkitektur og historie i Oslo

Olaf Boye



Geir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no