Arkitektur og historie i Oslo:
Henrik Ibsens gate 40-42

Denne eiendommen hadde i over hundre år adresse Drammensveien 16, og ble tidligere parsellert ut fra Drammensveien 2. I 1860-årene sto en bygning her tilhørende murmester Johan Fredrik Lühr fra Hannover. Lühr solgte gården, og den ble revet omkring 1875 for å gi plass til dagens bygning. Den ble oppført for en Heyerdahl i 1876, ved arkitekt Waldemar Ferdinand Lühr, sønn av den tidligere gårdeieren. W. F. Lühr er mest kjent for å ha tegnet Fredrikstad domkirke (oppført 1879-80).

Gården er bygget over fire fulle etasjer i pusset tegl. Den er utført i en stram, kraftig artikulert nyrenessanse, med vinduer innfattet av pilastre og ornamenterte overdekninger.

Eiendommen ble etter krakket i 1899 solgt fra Heyerdahls arvinger til den svenske grosserer Carl Eric Svensson. Han lot i år 1900 ombygge det meste av gården til lokaler for butikker og næringsvirksomhet. Arkitekt Henry Bucher sørget blant annet for å legge inn store vindusflater i første etasje. Svenssons familie var de eneste beboerne på denne tiden.

Som de fleste næringseiendommer har denne gården vært underlagt mange forandringer, og hatt en mengde leietagere. Blant leietagerne med lengst historie i huset er undertøysforretningen Tre små nøster, som var her i over 20 år, Bokreditts Landsforbund samt bokhandelen Qvist. Valborg Qvist var gårdeier i flere tiår. Bokhandelen ble lagt ned i januar 2007.

Fra 28. april 2006 er gårdens adresse Henrik Ibsens gate 40-42.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/Arkitektur og historie i Oslo

Waldemar Ferdinand Lühr

Vindusrekke i annen etasje

Detalj av brystningsfelt

Fasadeperspektiv med kjennemerke for virksomhetGeir Tandberg Steigan

 

© 2009 arc!/arkitekturhistorie.no