Arkitektur og historie i Oslo:
Schultz’ gate 16

Denne hjørnegården til Hammerstads gate ble byggemeldt i 1897 for J. Berg ved arkitekt Hans Grønneberg, på en tomt skilt ut fra Bogstadveien 49.

Gården er bygget i pusset og upusset tegl over tre fulle etasjer, og har brukket hjørne med hengende, konsollbåret karnapp, altan og gavloppbygg. Gatefasadene er i hovedsak symmetrisk komponert, med vekselvis parstilte og enkeltvise vindusakser. Første etasje er kvaderpusset i dypt relieff. Annen og tredje etasje knyttes sammen av stukkbelistning, med brutte kanter, buede overdekninger og ornamenterte brystningsfelt. Ellers er disse etasjenes gatefasader forblendet med upusset gulaktig teglsten av høy kvalitet, og kantet med rød tegl i mønster som minikvadere. Smijernsprydede balkonger er plassert på enkelte av de doble aksene. Stiluttrykket er en barokkpreget senhistorisme.

Ved folketellingen anno 1900 bodde i alt 45 personer på denne adressen, fordelt på dens ti leiligheter. Blant beboerne her den gang var frihandlerske Helene Kristiansen, kjøbmand Johan Kristian Johansen, vagtmand ved Aktieselskabet Elektrisk Bureau Karelius Olsen og kolonialhandler Jan Johnsen Bergskaug. Sistnevnte averterte blant annet for sin prima rakørret.

Gårdens største leiligheter var på åtte værelser, samt pikeværelse, kjøkken og bad.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1899
http://www.nb.no/: Aftenposten 1903.02.07, 1914.01.29
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Hans GrønnebergGeir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no