Arkitektur og historie i Oslo:
Seilduksgaten 6

Denne hjørnegården til Markveien ble byggemeldt i 1889 for O. Nielsen ved den innvandrede svenske arkitekt Anselm Liljeström, på en eiendom skilt ut fra Fossveien 1b.

Gården er oppført i pusset tegl over fire fulle etasjer, og har brukket hjørne. Fasaden mot Markveien er symmetrisk komponert, med parstilte vinduer i midtre akse. Mot Seilduksgaten er fasadekomposisjonen sammensatt. Første og annen etasje er kvaderpusset. Over dette er vinduene i tredje og fjerde etasje bundet sammen med stukkbelistning i enkel utførelse. Vinduene har enkle brystningsfelter og rette overdekninger, dog i fjerde etasje skrånende fra gesimsen. Stiluttrykket er en enkel nyrenessanse.

Henimot århundreskiftet var gården kommet i Johan Andersens eie. Ved folketellingen anno 1900 bodde han her med sin hustru, og det bemerkes at han kun lever av gårdens ”Netointægt”. På denne tiden hadde Seilduksgaten 6 i alt 63 beboere fordelt på 13 leiligheter. Blant Andersen leieboere var ølkjører Arne Torp, korrespondent og selger i frukt- og agenturforretning Martin Danielsen Aalborg, ingeniør og ”Chef for Kristiania Sundhedskommission” og innehaver av bygningskontor Theodor Wilhem Svane, ciselør, modellør og lærer ved Kunst og Haandværksskolen Albert Køhler og stasvognmann med egen forretning Martin Rasmussen Thouland.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)Arkitektur og historie i Oslo

Anselm LiljeströmGeir Tandberg Steigan

 

© 2011 arc!/arkitekturhistorie.no