Arkitektur og historie i Oslo:
Vibes gate 12

Denne store hjørnegården til Ole Vigs gate ble byggemeldt i 1892 for Christiansen & Engh, på en eiendom skilt ut fra Rosenborggaten 12, ved arkitekt Frithjof Grann-Meyer. Henimot århundreskiftet var gården kommet i frk. E. Nilsens eie. Nabobygningen, nr. 14, var på den tiden eiet av fru Grann-Meyer.

Vibes gate 12 er oppført over fire fulle etasjer i pusset tegl, med brukket hjørne. Begge gatefasadene er asymmetrisk komponert, med siderisalitter i ulik bredde som flankerer regelmessige, symmetriske partier. I hovedaksene er vinduene flankert av pilastre, og markert stedvis med buede og tempelgavlformede overdekninger. Første etasje har opprinnelig hatt kvaderpuss, men gjennom ulike endringer av butikklokaler er mesteparten av dette forsvunnet. Gårdens dominerende parti er hjørnet, med et hengende karnapp kronet med et oppbygg med kuppel. Stiluttrykket er nyrenessanse. I 1922 ble det oppført et garasjeskur i bakgården, og i 1950 utførte man reparasjoner etter en brann.

Ved folketellingen anno 1900 hadde gården i alt 69 beboere, fordelt på 17 leiligheter. Blant menneskene her på denne tiden var tolloppsynsmann Jens Jørgen Kingo Wathne, gartner Petter Marthinus Kleinsorg, journalist Anders Kjæraas og billedhugger Christen Daae Magelssen. Sistnevnte var sjømann og tilvirker av gallionsfigurer før han utdannet seg til billedhugger. Magelssen har utført bysten av kong Oscar II i Det kongelige slotts vestibyle, og forfattet dessuten bøker.

Kilder:
Plan- og bygningsetatens byggesaksarkiv
Kristiania byes Matrikul 1892, 1899
http://no.wikipedia.org/wiki/Christen_Magelssen
http://www.kongehuset.no/c27448/artikkel/vis.html?tid=27457
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø)



Arkitektur og historie i Oslo

Frithjof Grann-Meyer



Geir Tandberg Steigan

 

© 2012 arc!/arkitekturhistorie.no