Jugendstil i Ålesund:
Løvoldgården, Skaregaten 1

Denne hjørnegården til Kongens gate ble oppført i 1907 for isenkramgrosserer Bernt Arnesen Løvold fra Norddal, ved arkitektene Michalsen & Dahl. I årene 1895-97 var Løvold gullgraver i USA, og omkring århundreskiftet var han gårdbruker på Stenvaagen.

Gården er oppført over tre og en halv etasje, og har asymmetrisk komponerte gatefasader og et brukket hjørne med hengende tårnkarnapp. I første etasje er noen av de opprinnelige, rundbuede butikkvinduene bevart. Disse er innfattet av huggenstenskvadre. Ellers er det foretatt endel endringer i denne etasjen. For øvrig er eksteriøret mer uberørt.

Fasadene er forblendet med rød tegl, og også her er vinduene innfattet med huggensten. Over dem ligger stikkbuer i tegl. Bygningens eksteriør er sammensatt, med overordnede og underorndede gavloppbygg, svungen tårnhjelm og sirlig utførte smijernsbalkonger, som gir huset et livlig og rikt preg. Under et avrundet blyglassvindu mot Skaregaten er et rikt ornamentert felt med byggherrens initialer; BAL. Motivet i blyglasset forestiller en hanseatisk kogge. Stiluttrykket er en rik jugendstil.

Ved folketellingen anno 1910 hadde gården 28 beboere fordelt på fem leiligheter, og her bodde grosserer Løvold med familie. Blant leieboerne var adjunkt Analius Stevelin Gotaas, kystlos Peder Næsbø, telefonistinne Guri Ibenfeldt og privatpraktiserende lege Sverre Thornæs.

I mange år hadde Ungdomsheimen Pensjonat sitt tilhold i bygningen.

Kilder:
Helga Stave Tvinnereim - Arkitektur i Ålesund 1904-07
Ålesund : jugendbyen = the city of Art Nouveau: Havran, Jiří , Oslo : ARFO, 1996
Artikler om Ålesund ; og Årsmelding 1973: Ålesund museum, 1974
Norge rundt : Aftenpostens turist- og reisehåndbok : reisehåndbok, kart, stedsregister, Welle-Strand, Erling, Oslo : Schibsted, 1957
Gullfeber : norske gullgravarar i Klondike og Alaska, Sæter, Einar, Oslo : Samlaget, 1996
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read? – Scannede kirkebøker
Registreringssentral for historiske data (Universitetet i Tromsø) http://www.rhd.uit.no/folketellinger/Jugendstil i Ålesund

Michalsen & Dahl

Til arc!nouveaus hovedside med navigasjon

Utvalgte utsnitt: 
Detalj av balkong

Detalj av fasadeparti

Detalj av initialer

Detalj av blyglassvinduGeir Tandberg Steigan

 

© 2015 arc!/arkitekturhistorie.no