Jugendstil i Oslo:
Fagerborg kirke, Pilestredet 72

Fagerborg kirke har en fri, men likevel skjermet beliggenhet i en senkning i Stensparkens terreng, på den såkalte Norabakken. Byggingen av kirken ble påbegynt i 1901, og kirken ble innviet 22 desember 1903 av biskop Anton Christian Bang. Kiken er er en treskipet langkirke bygget i tegl, med konstruktive ledd utført i huggen granitt. Fasadene er utført i grov- og finhuggen granitt.

Kirken er oppført etter tegninger av arkitekt Hagbarth Schytte-Berg, etter en konkurranse der 54 bidrag ble innsendt. Prekestolen og altertavlen er begge tegnet av kirkens arkitekt. Kirken har 850 sitteplasser, og da den ble bygget kostet den kommunen 307 943 kr. Fagerborg menighet ble opprettet i 1898.

Stilmessig er kirken et resultat av jugendstilens behandling av den historistiske eklektisme. De grunnleggende trekkene er hentet fra nyromansk og nygotisk stil, men filtrert gjennom jugendstilens oppmyknede former og materialbruk. Kirkens ytterdører er utført i en nasjonalromantisk middelalderinspirert stil.

Kirken fikk nytt orgel i 1932, og den ble dessuten pusset opp innvendig til femtiårsjubiléet i 1953. Ved denne anledningen ble det også utført nye lysekroner ved arkitekt Harald Hille.Jugendstil i Oslo

Hagbarth Schytte-Berg

Et utvalg norske kirker

Utvalgte utsnitt: 
Kirken en vinternatt

Kirken en vinterdag

Tre portaler

Hjørne og portal

Et av kirkevindueneGeir Tandberg Steigan

 

© 2001 arc!